Bra att veta

Bra att veta

Appen WarsawTour

Ladda ned appen så får du en egen mobil guide som tar dig till alla sevärdheter i Warszawa.

Valuta

Polen har inte euro som sin valuta. Man har valt att behålla sin zlóty. 1 PLN= ca 2,20 SEK, se aktuell växelkurs här.

Betalningsmetoder

Vanligtvis kan man betala med kort, men på vissa ställen som lokala mjölkbarer, vill de helst ha kontanter. Se därför alltid till att ha lite pengar på dig. Ibland kan de vara lite snäsiga och kräva dricks av turister. Att inte lämna dricks i Polen är nämligen mycket oartigt. Priserna är ändå låga i jämförelse med andra länder så det kostar dig inte speciellt mycket att lämna några extra zlotys.  Dock ska du inte låta dig luras eller bli påtvingad något, vilket händer ibland. Har du blivit illa bemött någonstans, ska du inte lämna en hög dricks. Dricksen i Polen ligger vanligtvis runt 10-15%. Ibland ingår en serviceavgift i notan och då kan du lämna mindre drickspengar.

Tänk på att när du betalar med kort måste du alltid ha en kod som är ansluten till kortet.

Säkerhet

Polen är ett relativt lugnt land och det klassas inte som ett högriskland beträffande terrorattentat. Dock bör du vara uppmärksam på ficktjuvar och undvika att gå ut ensam om nätterna, precis som i de flesta andra städer. Ficktjuvarna opererar vanligtvis vid kollektivtrafiken vid av – och påstigning. Även på flygbusslinjer är detta vanligt och man rekommenderar turister att ta taxin in från flygplatsen. Följ personer i gula västar som guidar dig till taxibilen.

Demonstrationer

På senare tid har det förekommit ett antal demonstrationer med anledning av den politiska utvecklingen, men de har mest varit fredliga.

Polen har varit mycket restriktivt med att ta emot flyktingar i och med den senaste flyktingkrisen i EU. Detta har också orsakat demonstrationer.

Väder och klimat

På våren är översvämningar vanligt i Polen. Det bör man tänka på om man ska ge sig ut på vägarna. Störningarna omfattar främst landsbygdens vägnät som är dåligt underhållet men även städerna kan råka ut för problem. I övrigt är Polen ett land med varma somrar och kalla vintrar. Snö är vanligt under vintern och luftföroreningar i städerna vanligt under sommarmånaderna.

Trafiken

Vägarna utanför städerna är ofta smala och i dåligt skick även om man rustar upp dem successivt. Inne i städer som Warszawa är trafiken tät och köer bildas lätt. Det är också vanligt med trafikolyckor så se till att köra försiktigt även om du cyklar. Du betalar också vägavgifter i Polen.

Larmnummer och andra nummer

Det vanliga larmnumret i Polen är 112. Vill du komma i kontakt med Tourist Emergency Helpline så är numret +48 608 599 999.

Sjukvård

Polska sjukhus är bra men standarden kan ligga lite under den svenska nivån. Ha alltid med dig det europeiska försäkringskortet från Försäkringskassan så får du vård till samma pris som i Sverige.

Svenska ambassaden

Den svenska ambassaden finner du på Bagatela 3 i Warszawa. Svenska konsulatet ligger i Gdansk, Krakow, Wroclaw och Szczecin.

Nummer till ambassaden är +48 22 640 89 00.