Shopping

Shopping

Handla kläder i Warszawa

Mat och boende i Polen är billigt men kläder ligger runt samma nivå som i Sverige om du går till de internationella kedjorna. I övriga fall kan du hitta både kläder, skor och väskor till låga priser. Och polsk kläddesign är både trendig och snygg. Runt tvärgatan Chmielna som korsar Nowy Swiat vid Kungliga leden, hittar du många nya modeskapare och designbutiker. Här kan du både göra fynd och ta med dig roliga saker hem.

Är det lite mer udda lyx du är ute efter, ska du knalla längs med Motokowska eller Nowy Swiat. Det är Warszawas motsvarigheter till Regent Street eller Biblioteksgatan. Här hittar du de lite dyrare märkena – både polska och utländska. Empik-huset med sina häftiga leksaker samt delikatessbutiken Krakowski Kredens är två andra skatter på Nowy Swiat.

Gatan tar slut på Hipster Square som nyligen hade en stor regnbåge placerad i mitten. Den togs ned eftersom den provocerade för mycket. Polackerna är som du kanske vet, mycket konservativa.

Shoppinggalleriornas stad

Warszawa har ett 20-tal shopping malls som har blivit lite av ett kännetecken för staden. I slutet på Chmielna finner du TK Maxx med ett utbud av kläder för både män, kvinnor och barn. Det ligger alldeles bredvid Kulturpalatset från Sovjetunionens tid, så passa gärna på att göra ett kulturbesök samtidigt.

En av de största galleriorna i hela Centraleuropa, heter Arcadia och ligger på Aleja Jana Pawła i norra Warszawa. Här kan du spatsera en hel dag och titta på kläder i alla varianter, ta en öl på mikrobryggeriet eller kolla in böcker och elektronik. Har du barn, kan du gå in i SMYK – en stor barnbutik med allt mellan himmel och jord.

För att komma till Arcadia kan du cykla eller ta tunnelbanan till Gdanski-stationen. Bussar som 205, 409 och 500 går också hit samt spårvagn nr 1, 11, 17 m.fl. Att ta taxi i Warszawa är ett annat alternativ som är både billigt och kul. Taxichaufförerna hankar sig fram på engelska men ger dig värdefulla tips och brukar dela en och annan rolig historia.

Polska shoppingcenter brukar ha öppet mellan kl. 10-21 eller 22.

Två andra gallerior att spana in är:

  • Zlote Tarasy på Zlota 59.
  • Galeria Mokotów på Woloska 12.

Turiststråken i Gamla Stan

De polska delikatesserna och souvenirerna hittar du i Gamla Stan. Polen är ett land som är känt för sin bärnsten så du kan finna många bärnstenssmycken härifrån. Det går även att få tag i figurer och spel av bärnsten.

Gamla Stan är också full av små butiker med böcker, antikviteter och annat smått och gott.

När du blir trött på turisterna, kan du sätta dig på Pijalnia Czekolady – ett chokladkafé och konfektyrbutik som ger dig en smakupplevelse du inte kommer glömma. Här kan du också köpa med dig någon godsak hem.

Marknaden Targowisko Bakalarska

Vid Bakalarksa kan du botanisera bland prylar och mat i över 700 stånd varje dag till kl.17. Vintage, böcker, färsk frukt, husgeråd och souvenirer finns samlade på en enda plats. Håll däremot hårt i plånboken eller stoppa den på något ställe där ingen utom du kommer åt den. Ficktjuvar är mycket vanligt här.

Det finns många vägar och färdsätt som leder till Polen från Sverige. I den här artikeln ska vi presentera dem var och en för sig.