Se och göra i Warszawa

Se och göra i Warszawa

Gå på gratis guidetur

Japp, vissa ting är helt gratis i Warszawa och här kan du välja mellan flera olika guidade turer på engelska som görs för turister varje dag. Du kan lära dig mer om öl och mat, följa med i det judiska kvarteret, återuppleva det kommunistiska Warszawa, gå en promenad i Gamla Stan eller ta del av den nya staden. Två-tre timmar tar turerna och kostar dig inte ett enda öre. Dock brukar de flesta ge guiden lite dricks i slutändan.

Turerna börjar alltid vid Plac Zamkowy, Sigismundkolonnen. Därifrån går ni till fots. Du behöver bara dyka upp; ingen föranmälan behövs. Vill du veta mer, kan du titta in på freewalkingtour.com.

Trakt Królewski

Den stora leden mitt i staden var den led som de gamla kungarna tog när de skulle bege sig från ett slott till ett annat. De båda slotten som är slutpunkter är Kungliga Slottet och Wilanow. Denna gata är idag fylld av kyrkor och palats som är återuppbyggda sedan kriget. Tack vare att så många målningar fanns av arkitekturen samt fotografier tagna av den italienske konstnären Canaletto, har man kunnat återställa det mesta.

Gamla stan

Den gamla delen av Warszawa är återuppbyggd till 90% och har världsarvstatus. Därför är Gamla Stan en bitterljuv titel på kvarteret. Här flockas dock massor av turister runt sjöjungfrustatyn som är stadens landmärke. Precis som i Sverige börjar Gamla Stan med det Kungliga Slottet.

Man måste verkligen säga att polackerna har gjort ett fantastiskt jobb. Det är svårt att se skillnad på de gamla och ”nya” byggnaderna. Krigets bomber och kulor märks inte av här längre.

Copernicuscentret

Detta center får du bara inte missa. Reser du med barn, kommer det förmodligen bli ännu mer uppskattat. Vid floden Wislas strand på Wybrzeze Kosciuszkowskie 20, ligger byggnaden som är tillägnad den polske vetenskapsmannen. Copernicus bevisade att jorden och planeterna snurrade runt solen och inte tvärtom. Här kan du gå i timmar och bli begeistrad av det stora planetariet. Inträde kostar ca 50 kronor.

Före detta Warszawa-ghettot och det judiska kvarteret

I det före detta Warszawa-ghettot ligger fortfarande det judiska kvarteret. Det är intressant att komma hit men också ganska tungt när man tänker på vad som försiggått här. Uppror, likvidering, deportationer och svält. Dock är det viktigt att komma hit åtminstone en gång i sitt liv.

Här kan du besöka den judiska kyrkogården, gå längs den kusliga gatan Prozna eller gå in i den enda synagoga som inte förstördes av nazisterna – Nozyk.

Här ligger även det judiska museet Polin som behandlar allt från de första judiska affärsmän som kom hit, till judar som nu vistas i staden. Naturligtvis tar det även upp det tragiska som hände under andra världskriget.

Du kan även gå in i Warszawa Rising Museum på Grzybowska 79. Där kan du ta del av det som hände under upproret och hur staden präglades.

Powisle och Praga

Powisle är studenternas stadsdel som ligger söder om Gamla Stan. Numera är detta innestället i Warszawa. Här kan du njuta av ett hektiskt nattliv och under dagtid sätta dig på något av de trendiga fiken som poppat upp här. Gå på Kawiarna Kafka och drick ett glas vin samtidigt som du handlar en bra bok eller sätt dig i parken vid universitetet och spana in folk.

Praga är istället konstnärernas stadsdel och är lika ruffig som den är hipp. På kvällen förvandlas gatorna till glitter och glamour med klubbar, barer och stand-up comedy.