Ta sig runt i Warszawa

Ta sig runt i Warszawa

Till och rån Chopin-flygplatsen

Från flygplatsen in till stadskärnan är det ca 10 km, dvs inte långt alls. Härifrån kan du åka med buss 148,175 eller nattbussen N32 som går raka vägen till centrum. Du kan även ta tåget som tar ca en kvart. Det heter Warszawa Lotnisko Chopina 01 och avgår från plattform 1. Tåget stannar på Warszawa Śródmieście eller Centralstationen i Warszawa. En enkelbiljett går på 4,40 zlotys och kan köpas i tidningskiosker på terminalen och i automater på flygplatsen eller vid stationerna.

Till och från Modlin-flygplatsen

Landar du på Modlin som ligger 45 minuter från Warszawa centrum, kan du ta Modlinbuss (flygbussen) för 33 zlotys. Tar du taxi kostar det ca 120 zlotys.

Ta en taxi men var försiktig

Taxi är mycket billigt att ta både i staden och till och från flygplatsen. En resa går på ca 35-40 zlotys från terminalen och du bör välja de licensierade bolagen vid taxiköerna. Ta inte en svarttaxi. Då kan du råka illa ut eller få betala skyhöga priser.

Taxi är överlag mycket billigt i Warszawa. Du lär förmodligen också råka ut för pratglada chaufförer som vill ge dig tips under resan eller prata politik. Bolagen att titta efter både i staden och på flygplatsen listas här nedan. Undvik mindre kända företag.

  • Ele Sky Taxi
  • Super Taxi
  • Sawa Taxi

Hyrbilar

På flygplatsen kan du se de vanliga internationella hyrbilsfirmorna Avis, Sixt, Budget, Hertz och Alamo vid Terminal A:s ankomsthall. Priserna trissas upp rejält under högsäsong så det kan vara en bra idé att boka hyrbil i förväg. Kostnaderna inkluderar fri körsträcka och försäkringarna som krävs. Normalt förekommer inga dolda avgifter.

Folk kan köra som galningar i Polen och vägarna är inte alltid de bästa. Därför är det viktigt att kolla på skyltarna noggrant som kan skilja sig rejält från Sverige.

Läs mer om biluthyrning i Warszawa!

Warszawas kollektivtrafik

I Polens huvudstad kan du lätt ta dig fram med bussar, nattbussar, tunnelbana och spårvagn. Biljetterna gäller på samtliga transporter. En enkelresa som du kan använda i 40 minuter, kostar 2,40 zlotys. Men enkelbiljetterna kan också köpas för 20, 60, 90 eller 120 minuters resa. Resor på bara 20 minuter gäller inte på L-bussarnas linje. Du kan också välja att köpa dygnskort, 3- dagarskort eller veckokort samt gruppbiljett för familjer. Även månadskort eller tvåmånaderskort är två andra alternativ om du ska vistas länge i Warszawa. Folk under 26 år och funktionshindrade erhåller rabatt.

  • Dygnskort 1 zon = 15 zlotys
  • 3-dagarskort 1 zon = 36 zlotys
  • Veckokort 1 zon = ca 45 zlotys

Du kan köpa korten i butiker som är anknutna till bolaget ZTM. Tänk på att fota dig först. Korten är personliga och fordrar en bild av dig.

Biljetter stämplas i automaterna innan du går på bussar och spårvagnar och kort hålls upp i väntan på ett pip. Planka aldrig. Kontrollanterna är civilklädda och finns ofta i vagnarna eller bussarna. Tunnelbanan öppnade 1995 och har 2 linjer varav en är under konstruktion. Därför stannar den inte i alla stadsdelar så det kan vara bra att kombinera ditt åkande med spårvagnsnätet eller bussarna.

Nattrafiken är bra och det finns många nattbussar samt taxibilar på gatorna.

Hyr en cykel

Med hyrcykelbolaget Veturilo, kan du ta dig runt med cykel i Warszawa mellan mars-november. Då registrerar du dig på de olika stationerna och hämtar ut din cykel med ditt kreditkort. När du är klar lämnar du bara tillbaka cykeln vid en av de många stationerna som finns utplacerade över hela Warszawa.

Turistbussar med Warsawa Pass

Med Warszawa Pass kan du hoppa på och av turistbussarna som förser besökare med guidad sightseeing. Du kan köpa en biljett för 24h, 48h eller 72h. På en färgglad dubbeldäckare kan du se stadens största sevärdheter under 8-10 stopp, beroende på om du tar den blå linjen eller den röda linjen. Guidningarna görs på 10 språk och du kan också välja ”kids commentary”. Detta är till för att göra det roligare för barnen men kommunikationen sker emellertid bara på polska.