Resa till Warszawa

Resa till Warszawa

Flyg

Det vanligaste färdsättet som folk väljer idag, är givetvis det snabba och bekväma flyget. I Warszawa heter flygplatsen Chopin, efter den kända och melankoliske kompositören Fryderyk Chopin. Dit kan du ta dig från Arlanda till Warszawa direkt med SAS eller LOT Polish Airlines. Det sistnämnda har även direktflyg till Landvetter. Andra bolag som trafikerar Chopin-flygplatsen är British Airways, KLM, Finnair, Wizzair, Air France, Norwegian m.fl.

Wizzair flyger direkt från både Malmö, Skavsta och Landvetter.

Du kan också välja att flyga med Ryanair till Gdansk, Warszawa Modlin som är den andra flygplasten, samt Kraków.  Ryanair flyger både från Skavsta och Landvetter till den polska huvudstaden samt till Kraków. Norwegian går också direkt från Stockholm till Kraków. I närheten ligger det ökända bevarade koncentrationslägret Auschwitz som nu är museum. Det är ett mycket intressant resmål men kan bli lite magstarkt om du är känslig.

Med tåg

Med Interrail eller Eurail, kan du välja att luffa runt med tåg i hela Europa. Eurail har flera alternativ, varav tre ger tillgänglighet i länder både i och utanför Skandinavien – Eurail Global, Eurail Select eller Eurail One. Dessa pass är smidiga eftersom du bara behöver hoppa på tåg eller reservera sittplats först. Du behöver alltså inte oroa dig för fullsatta tåg eller krångliga köer på tågstationerna.

Till Polen med båt

Att åka båt till Polen har blivit populärt – inte minst för att Polen har några av Europas vackraste stränder vid Östersjön. Färjorna går från flera svenska städer.

  • Karlskrona till Gdynia med Stena Line
  • Nynäshamn till Gdansk med Polferries
  • Trelleborg till Swinoujscie med TT-Line
  • Ystad till Swinoujscie med Polferries
  • Bornholm till Swinoujscie med TT-Line

Gdynia är Polens Riviera och ett attraktivt turistmål som är både billigt och soligt. Från dessa olika destinationer kan du ta dig till Warszawa med buss eller tåg. Båtarna är utmärkta eftersom du även kan ta med bilen och fortsätta via polska vägar till Warszawa.

Med bil till Warszawa

Om du tar bilen till Warszawa, har du främst två alternativ. Antingen tar du färjan från någon av städerna i Sverige som går till Polen och får på så sätt en trevlig paus ombord. Annars bilar du genom Danmark och Tyskland och tar dig vidare över polska gränsen. Allt beror naturligtvis på vad du ska göra, om du ska besöka någon på vägen eller upptäcka andra länder på ditfärden.

Att färdas med bil kan vara både kul och okomplicerat eftersom du bestämmer över din egen rutt. Dock bör du tänka på alla utgifter utöver bensinen som vägavgifter, kostnad över Öresundsbron, färjekostnader och parkeringsavgifter. Ofta måste du också sova över på något hotell om du tar den långa vägen och detta kan också stå dig dyrt.

Ett annat alternativ är att du hyr bil på plats i Warszawa om du skulle vilja ta dig en titt på övriga Polen. Landet har flera intressanta städer som Kraków eller Gdansk, för att inte tala om de vackra stränderna som kostar betydligt mindre än vid Medelhavet.