Mat och Dryck

Mat och Dryck

Det polska köket

Polsk mat härstammar från flera länder som Ungern, Österrike, Tyskland och Tjeckien. På grund av den stora judiska befolkningen som fanns här, har det även hämtats många influenser från det judiska köket. Ofta är det ganska tung mat som du blir rejält mätt av, men de har även goda och nyttiga soppor och grytor. Polackerna gillar överlag att syra sin mat och dryck. Syrade eller fermenterade grönsaker är det allra vanligaste i maten, vilket också är nyttigt för bakteriekulturen.

Till frukost är det en ordentlig måltid som väntar dig och med den står du dig till senare på eftermiddagen. Bröd med korv och ost samt stekta ägg kan du vänta dig på ett typiskt polskt hotell eller restaurang. Annars finns frukostbaren Charlotte på Wyzwolenia 18 som är ett superhippt ställe med hembakt polskt bröd.

Tidigare har polacker inte ens ätit lunch, utan det är något som införts på senare tid. Istället åt man ett mellanmål som bestod av några smörgåsar eller en mycket lätt soppa. Det var inte förrän på eftermiddagen man högg i rejält med kött, kål och betor. Denna middag är vanligen en tre rätters middag med soppa till förrätt, kött till huvudrätt och något sött till dessert.

På kvällen äter man en enkel sallad eller lite charkuterier.

Här listas några vanliga maträtter du bör prova på när du är i Warszawa.

  • Rödbetssoppa
  • Piroger med kött eller svamp. Till efterrätt fylls de med bär och äts med grädde.
  • Bigos som är en gryta med kött, korv, kål, svamp.
  • Golonka (fläsklägg)
  • Sernic som är en polsk ostkaka

Polska drycker

Här ser man verkligen inflytandet av ryssarna, då vodka är en flitigt konsumerad dryck till maten. Du kan också pröva på polska ölen piwo eller syrad mjölk som kallas för kwasne mleko.

Mjölkbarerna

I Polen skapades små mjölkbarer under kommunismens era. Det var efter kriget som kommunismen gjorde sitt intåg i landet och alla restauranger förstatligades. Det var tänkt att man skulle äta på arbetsplatserna. Dock var det en del av arbetarna som jobbade åt småföretag och dessa behövde någonstans att äta. Därför skapades små barer där maten var subventionerad och alkohol förbjuden. Dessa ställen har kallats mjölkbarer och är ett av Polens kännetecken.

Många av dessa finns kvar under samma öppettider som förr i världen. Barerna öppnar på morgonen och stänger på eftermiddagen och uppfattas numera som trendiga hak. Det är också kul för turister som gärna upptäcker lokal mat samtidigt som man känner historiens vingslag. Maten är mestadels vegetarisk och enkel och priserna superbilliga.

Här kan du smaka piroger, soppor och stuvningar lagade av polska husmödrar.

Idag har många av barerna rustats upp medans andra har bevarat sin ursprungliga stil.

Om du vill besöka en riktig polsk mjölkbar, ska du bege dig till Zabkowski på Zabkowska 2 eller Bar Mleczny Familijny vid Nowy Swiat. Det är två klassiska varianter och du betalar mellan 5 och 20 kr för en lunch.

Några finare restauranger

Warszawa har en del riktiga guldklimpar när det gäller mat och eftersom det är relativt billigt även här, bör du besöka åtminstone en finkrog under ditt besök.

  • Belvedere i Lazienki Park. Restaurangen finns i Michelin-guiden och de ändrar menyn efter årstiderna.
  • Solec 44 som ligger på gatan med samma namn. Här serveras det slowfood i en underbar miljö.

En huvudrätt på en finare restaurang brukar inte kosta mer än 60 kronor och du kan få en sju rätters meny för under 400 kronor.

Warszawa är kontrasternas stad. Du kan fortfarande se ödetomter från nazisternas bombningar till moderna byggnader bara några meter bort. Stadsdelarna är lika olika varandra som folket som bor där. Gamla charmiga kullerstensgator i stadens äldre kärna till väggar fulla av graffiti som utgör en del av Warszawas kultur. Trendiga och nya sevärdheter varvas med den mörka fläck som tyskarna lämnade efter sig vid Warszawa-ghettot.

Här finns något för alla och du kommer förmodligen bli både rörd och förvånad efter din vistelse.